Het nut van supplementen in de duivensport

Waarom zou ik supplementen toedienen?

Mijn duiven krijgen een uitstekend voeder en zuiver drinkwater, waarom zou ik dan supplementen toedienen? Dit is een zeer terechte vraag, het antwoord wordt hieronder verduidelijkt.

De duivensport is de afgelopen decennia topsport geworden. De wedstrijdvluchten volgen elkaar in een vliegensvlug tempo op. Opdat de duiven steeds opnieuw een maximale prestatie kunnen neerzetten, volstaat alleen de voeding niet meer. Supplementen vullen de voeding aan en zorgen voor een snelle recuperatie na de vlucht. Hierdoor kunnen de reserves sneller aangevuld worden. De duiven hebben opnieuw zin om te trainen en de conditie gaat in stijgende lijn.

Een duif die onvoldoende hersteld deelneemt aan een volgende vlucht, krijgt een verminderde weerstand. Dit zorgt voor een verhoogde vatbaarheid voor darm- en luchtweginfecties. Een antibioticakuur zal de duif er misschien weer bovenop krijgen, echter hebben deze kuren een nadelig effect op de darmflora. De darmflora is essentieel om de conditie te onderhouden, waardoor de conditieboost onvermijdelijk gevolgd wordt door een conditieverval. Door middel van supplementen wordt deze darmflora ondersteund en blijft de weerstand op peil, wat resulteert in een sneller herstel. Hierdoor kan de conditie steeds verbeteren, vlucht per vlucht.

Jonge duiven - Pro Bel

Jonge duivenziekte – Adeno-Coli complex

Bijna elke duivenliefhebber wordt dezer dagen geconfronteerd met het probleem van de zogenaamde “jonge duivenziekte”.